5 τρόποι για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας


Η αυτοπεποίθηση ορίζεται ως ένα αίσθημα εμπιστοσύνης στις ικανότητες, τις ιδιότητες και την κρίση στον εαυτό σας. Η αυτοπεποίθηση είναι σημαντική για την υγεία και την ψυχολογική σας ευημερία. Έχοντας ένα υγιές επίπεδο αυτοπεποίθησης μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε επιτυχημένοι στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή.
Οφέλη της αυτοπεποίθησης
- Όταν πιστεύετε στον εαυτό σας, θα είστε πιο πρόθυμοι να δοκιμάσετε νέα πράγματα. Είτε υποβάλετε αίτηση για μια προσφορά είτε εγγραφείτε σε μαθήματα μαγειρικής, η πίστη στον εαυτό σας είναι το κλειδί για να βγείτε έξω στον κόσμο.
  • - Όταν αισθάνεστε σίγουροι για τον εαυτό σας, μπορείτε να αφιερώσετε τους πόρους σας στην εργασία που θέλετε. Αντί να σπαταλάτε χρόνο και ενέργεια, ανησυχώντας ότι δεν είστε αρκετά καλοί, μπορείτε να αφιερώσετε την ενέργειά σας στις προσπάθειές σας. Έτσι, τελικά, θα αποδίδετε καλύτερα όταν αισθάνεστε σίγουροι. Για παράδειγμα, εάν αισθάνεστε σίγουροι για μια παρουσίαση που πρόκειται να κάνετε, θα εστιάσετε στην παράδοση του μηνύματός σας στο κοινό σας. Εάν, ωστόσο, δεν έχετε εμπιστοσύνη στην ικανότητά σας να επικοινωνείτε, μπορεί να ανησυχείτε ότι κανείς δεν ακούει. Μπορεί να δυσκολευτείτε να συγκεντρωθείτε και να σκοντάψετε πάνω στα λόγια σας - κάτι που μπορεί να ενισχύσει την πεποίθησή σας ότι είστε κακοί στο να κάνετε παρουσιάσεις.

Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας. Είτε δεν έχετε εμπιστοσύνη σε έναν συγκεκριμένο τομέα είτε δυσκολεύεστε να αισθανθείτε σίγουροι για οτιδήποτε, αυτές οι στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν.

Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους

Είτε συγκρίνετε την εμφάνιση των φίλων σας στο Facebook είτε συγκρίνετε τον μισθό σας με το εισόδημα του φίλου σας, οι συγκρίσεις δεν είναι υγιείς. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στην Προσωπικότητα και τις Ατομικές Διαφορές βρήκε έναν άμεσο σύνδεσμο ανάμεσα στο φθόνο και τον τρόπο που νιώθεις για τον εαυτό σου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που συγκρίθηκαν με άλλους, βίωσαν φθόνο. Και όσο περισσότερο ζήλευαν, τόσο χειρότερα ένιωθαν για τον εαυτό τους. Μπορεί να είναι ένας φαύλος κύκλος.

Δώστε προσοχή σε στιγμές που συγκρίνετε τον πλούτο, τα υπάρχοντά σας, τις δεξιότητες, τα επιτεύγματα και τα χαρακτηριστικά σας. Η σκέψη ότι άλλοι άνθρωποι είναι καλύτεροι ή έχουν περισσότερα θα διαβρώσει την εμπιστοσύνη σας στον εαυτό σας. Όταν παρατηρήσετε ότι κάνετε συγκρίσεις, θυμηθείτε ότι αυτό δεν είναι χρήσιμο. Ο καθένας τρέχει τον δικό του αγώνα και η ζωή δεν είναι ανταγωνισμός.

Φροντίστε το σώμα σας

Είναι δύσκολο να νιώθεις καλά για τον εαυτό σου αν κακοποιείς το σώμα σου. Ο περιορισμός στον ύπνο, η κατανάλωση μιας ανθυγιεινής διατροφής και η αποφυγή άσκησης θα επηρεάσουν την ευημερία σας. Οι μελέτες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Neuropsychiatric Disease and Treatment διαπίστωσε ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα βελτίωσε την εικόνα του σώματος των συμμετεχόντων. Και όταν βελτιώθηκε η εικόνα του σώματός τους, ένιωθαν πιο σίγουροι. Κάντε την αυτο-φροντίδα προτεραιότητα. Όταν αισθάνεστε καλύτερα στο σώμα σας, φυσικά θα αισθανθείτε πιο σίγουροι για τον εαυτό σας.

Εξασκηθείτε στην Αυτοσυμπόνια

Η αυτο-συμπόνια περιλαμβάνει τη θεραπεία του εαυτού σας με καλοσύνη όταν κάνετε ένα λάθος, αποτύχετε ή βιώσετε μια οπισθοδρόμηση. Μιλώντας σκληρά στον εαυτό σας, δεν θα σας παρακινήσει να κάνετε κάτι καλύτερο. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι τείνει να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Personality διαπίστωσε ότι η αυτο-συμπόνια συμβάλλει σε πιο μεγάλη αυτοπεποίθηση. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στις παρακάτω σκέψεις: «Ο καθένας μπερδεύεται μερικές φορές», σε αντίθεση με το, «Είμαι τόσο ηλίθιος. Κατέστρεψα τα πάντα.» Αντί να χτυπήσετε τον εαυτό σας δοκιμάστε να μιλήσετε στον εαυτό σας σαν να μιλάτε με έναν αξιόπιστο φίλο. Χαλαρώστε τον εαυτό σας, γελάστε με τον εαυτό σας και θυμηθείτε ότι κανείς δεν είναι τέλειος.

Εκτελέστε πειράματα συμπεριφοράς

Όταν το μυαλό σας, σας λέει ότι δεν έχετε καμία δουλειά να μιλήσετε σε μια συνάντηση ή ότι δεν είστε σε καλή κατάσταση για να ασκηθείτε, θυμηθείτε ότι οι σκέψεις σας δεν είναι πάντα ακριβείς. Και μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της αρνητικής αυτο-συζήτησης είναι να αμφισβητήσετε αυτές τις δηλώσεις. Δοκιμάστε να κάνετε πράγματα που το μυαλό σας λέει ότι δεν μπορείτε. Πείτε στον εαυτό σας ότι είναι απλώς ένα πείραμα και δείτε τι συμβαίνει. Μπορεί να μάθετε ότι το να είστε λίγο ανήσυχοι ή να κάνετε μερικά λάθη δεν είναι τόσο κακό όσο νομίζατε. Και κάθε φορά που προχωράτε μπορείτε να κερδίσετε περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.

Όλοι παλεύουν με ζητήματα εμπιστοσύνης τη μια ή την άλλη στιγμή. Αλλά εάν τα ζητήματα αυτοπεποίθησής σας επηρεάζουν την εργασία σας, την κοινωνική σας ζωή ή την εκπαίδευσή σας, ζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Μερικές φορές, η χαμηλή αυτοπεποίθηση πηγάζει από ένα μεγαλύτερο ζήτημα, όπως ένα τραυματικό γεγονός από το παρελθόν.

Από την άλλη είναι δυνατόν να έχετε πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Εάν είστε υπερβολικά σίγουροι για τις ικανότητές σας, ενδέχεται να μην αναλάβετε δράση. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση σχετικά με την ικανότητά σας να δοκιμάσετε ένα τεστ ενδέχεται να σας εμποδίσει να σπουδάσετε. Ή υποθέτοντας ότι δεν χρειάζεται να εξασκηθείτε σε μια παρουσίαση θα μπορούσε να σας κάνει να είστε απροετοίμαστοι. Είναι σημαντικό να έχετε μια υγιή δόση αυτοπεποίθησης που σας βοηθά να αποδώσετε στο μέγιστο που μπορείτε.