Τί είναι το life coaching

Ο ορισμός του προπονητή ζωής είναι ο επαγγελματίας που σας βοηθά να επιτύχετε ένα στόχο ή να κάνετε μια αλλαγή στη ζωή σας. Σας βοηθά να σηκωθείτε και να αρχίσετε να αναλαμβάνετε δράση στους τομείς της ζωής σας που θέλετε να αλλάξετε. Ο προπονητής ζωής σας καθοδηγεί στη διαδικασία αυτή της αλλαγής, θέτοντας ερωτήσεις που σας βοηθούν να αξιολογήσετε και να αποφασίσετε ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε για να επιτύχετε το στόχο σας ή να πραγματοποιήσετε μια σημαντική αλλαγή. Ο στόχος του είναι να σας βοηθήσει να επιτύχετε με τον πιο αποτελεσματικό  και ικανοποιητικό τρόπο. Ο προπονητής ζωής είναι κάτι περισσότερο από σύμβουλος, είναι ένας καθοδηγητής, ένας σύντροφος που θα σας συνοδεύσει από την αρχή έως το τέλος, από το στάδιο σχεδιασμού μέχρι τα στάδια εκτέλεσης.

Κάθε ζωή διαμορφώνεται από μια μοναδική στιγμή, τη στιγμή που ο άνθρωπος συνειδητοποιεί, μια για πάντα, ποιος είναι

Τι κάνει ένας προπονητής ζωής;
Σας βοηθά στον προσδιορισμό των στόχων
Ο προσδιορισμός των στόχων είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που κάνετε όταν προσπαθείτε να επιφέρετε μια αλλαγή και να ξεκινήσετε κάτι νέο. Ένας προπονητής ζωής είναι ιδανικός για να σας βοηθήσει να ερμηνεύσετε τα όνειρα και τις ιδέες σας και να τα οργανώσετε σε απτούς στόχους. Κατά κάποιο τρόπο, σας βοηθά να συνδέσετε αυτό που λέει το μυαλό και η καρδιά σας με την πράξη, ώστε να βρείτε μια συμφωνία μεταξύ αυτών των δύο που δείχνουν προς τα όνειρά σας.
Ο εντοπισμός, η ανακατεύθυνση και η διαχείριση των στόχων για να γίνουν πιο ρεαλιστικοί είναι αυτό που κάνει καλύτερα ο προπονητής ζωής. Μπορεί να έχετε μια ιδέα για το τι θέλετε, αλλά δυσκολεύεστε να το μετατρέψετε σε ένα σταθερό στόχο στον οποίο μπορείτε να εργαστείτε. Ή μπορεί να πιστεύετε ότι έχετε ένα σταθερό στόχο, αλλά τότε αρχίζετε να συνειδητοποιείτε ότι δεν είναι αυτό που θέλετε ή είναι λιγότερο εφικτό από ό,τι νομίζατε. Εδώ μπαίνει ο προπονητής ζωής και σας βοηθά να επανεκτιμήσετε αυτές τις ιδέες και τους στόχους για να τους μετατρέψετε σε «έξυπνους στόχους» που ενθαρρύνουν την πραγματική αλλαγή του τρόπου ζωής και την κίνηση προς τα εμπρός.

Σας βοηθά να επιτύχετε τους στόχους σας
Ένας προπονητής ζωής σας βοηθά να πετύχετε τους στόχους σας, να κάνετε νέες αλλαγές και να ζήσετε τα όνειρά σας. Σας βοηθά να φτάσετε από εκεί που βρίσκεστε τώρα στη ζωή σας, στο σημείο που θέλετε να πάτε. Με άλλα λόγια, η δουλειά του είναι να σας βοηθήσει να φτάσετε από το σημείο Α στο σημείο Β στη ζωή σας, ό, τι κι αν είναι αυτό για εσάς. Ο προπονητής σας είναι κάποιος που σας υποστηρίζει, σας παρακινεί και σας βοηθά στην οργάνωση για την επίτευξη του οράματός σας.
Σας καθοδηγεί σε αλλαγές και εμπόδια
Ένας προπονητής ζωής σας βοηθά να προωθήσετε τη ζωή σας και να βρείτε νόημα, εκπλήρωση, επιτυχία, ευημερία και ευτυχία. Μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα εμπόδια που σας κάνουν να αισθάνεστε «κολλημένοι» και να τα ξεπεράσετε. Επίσης μπορεί να σας καθοδηγήσει σε μια μετάβαση στη ζωή, όπως η εύρεση μιας νέας καριέρας ή η αναζήτηση μιας νέας σχέσης. Μπορείτε να τον αποκαλέσετε «διαμεσολαβητή αλλαγών» ή «καταλύτη θάρρους».

Σας επιτρέπει να ακολουθήσετε τα όνειρά σας
Ίσως ψάχνετε για επικύρωση και έγκριση προτού αισθανθείτε πραγματικά έτοιμοι να κάνετε αυτό το μεγάλο πρώτο βήμα για να ακολουθήσετε τα όνειρά σας ή να επιτύχετε τους στόχους σας. Οι συμβουλές και τα σχόλια από την οικογένεια και τους φίλους σας μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά δεν είναι επαγγελματικά και σπάνια είναι αμερόληπτα. Ένας προπονητής ζωής είναι κάποιος που είναι έξω από την προσωπική σας ζωή και μπορεί πραγματικά να εξετάσει αντικειμενικά τις ιδέες και τους στόχους σας, και ως εκ τούτου είναι πολύ πιο ικανός να σας δώσει τη σωστή επικύρωση που χρειάζεστε ώστε να ξεκινήσετε να κάνετε τη μεγάλη σας κίνηση.

Σας διδάσκει πώς να πάρετε τις σωστές αποφάσεις για τον εαυτό σας
Όταν αναζητάτε έναν προπονητή ζωής, αυτό συνήθως σημαίνει ότι χρειάζεστε βοήθεια για να λάβετε μια απόφαση. Η απόφαση μπορεί να είναι σε ποιον στόχο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, ποιο βήμα πρέπει να κάνετε πρώτα ή να μάθετε αν θα πρέπει να επιδιώξετε ακόμη και αυτόν το στόχο που έχετε θέσει.Ποιος προσλαμβάνει προπονητές ζωής;
Με απλά λόγια, οι άνθρωποι που προσλαμβάνουν προπονητές ζωής είναι άνθρωποι που θέλουν περισσότερα. Είναι άνθρωποι που επιθυμούν ανάπτυξη στην προσωπική ή επαγγελματική τους ζωή (πιθανώς και τα δύο), και θέλουν αυτή η ανάπτυξη να έρθει γρηγορότερα ή ευκολότερα. Οποιοσδήποτε σε οποιοδήποτε επίπεδο ζωής μπορεί να προσλάβει έναν προπονητή ζωής για σχεδόν οτιδήποτε θέλει να βελτιώσει στη ζωή του.

Επαγγελματικός
Θα διαπιστώσετε ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να παρέχουν στους υπαλλήλους τους, πρόσβαση σε καθοδήγηση ζωής για να τους βοηθήσουν να υπερέχουν στην επαγγελματική τους ζωή και σταδιοδρομία. Υπάρχουν επίσης πολλοί επιτυχημένοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, διευθύνοντες σύμβουλοι και επαγγελματίες που προσλαμβάνουν έναν προπονητή ζωής για να τους βοηθήσουν να θέσουν στόχους και να παραμείνουν σταθεροί, ώστε να μπορούν να φτάσουν στο επόμενο επίπεδο παραγωγικότητας, αποτελεσματικότητας ή επιτυχίας.

Προσωπικός
Πολλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να απευθύνονται σε προπονητές ζωής για να τους βοηθήσουν και στην προσωπική τους ζωή. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι μαθητές, επαγγελματίες, μητέρες, κλπ. Σχεδόν όλοι έχουν προσωπικούς στόχους που θέλουν να επιτύχουν και συχνά χρειάζονται την ώθηση που έρχεται με τη σοφία και την ενθάρρυνση από έναν προπονητή ζωής.

Σε γενικές γραμμές, τα άτομα που προσλαμβάνουν έναν προπονητή ζωής τείνουν να είναι άτομα που θέλουν τα εξής:
•    Να επιτύχουν τους στόχους τους και να είναι επιτυχημένοι
•    Να βρουν την ευτυχία
•    Να βρουν τον σκοπό της ζωής τους
•    Να κάνουν ό, τι τους αρέσει
•    Να αλλάξουν ή να βελτιώσουν την καριέρα τους
•    Να νοιώθουν πιο σίγουροι
•    Να βρουν αγάπη ή να βελτιώσουν τις σχέσεις τους


Τι δεν κάνει ένας προπονητής ζωής;
Ο προπονητής συνήθως δε δίνει συμβουλές ή δε σας λέει τι να κάνετε. Προσπαθεί να σας βοηθήσει να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει, να αποκαλύψετε τις απαντήσεις στον εαυτό σας μέσω συζήτησης, προτάσεων, καταιγισμού ιδεών και προβληματισμού. Κυρίως, ο προπονητής ζωής δεν αντιμετωπίζει ζητήματα όπως κατάθλιψη, άγχος ή ψυχικές ασθένειες. Δεν είναι ένας θεραπευτής αλλά συνοδοιπόρος.
Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που κάνει ο προπονητής ζωής είναι να σας εξοπλίσει με μεθόδους και τακτικές που θα σας βοηθήσουν να λάβετε τις σωστές αποφάσεις για τον εαυτό σας και το μέλλον σας. Σας καθοδηγεί σε αυτές τις διαδικασίες ώστε να αρχίσετε να αναπτύσσετε τη νοοτροπία επίλυσης προβλημάτων. Αυτή η νοοτροπία θα αρχίσει να λειτουργεί στην καθημερινή σας ζωή και θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παίρνετε αποφάσεις σε καθημερινή βάση, επειδή απλά έχει νόημα.

Αυτό που σκέφτεσαι, αυτό γίνεσαι.
Αυτό που αισθάνεσαι, αυτό έλκεις.
Αυτό που φαντάζεσαι, αυτό δημιουργείς.
Βούδας